Квасимо капусту на зиму
З давніх давен квашена капуста — найпопулярніший продукт харчування. Здавалося б, що вже тут хитрого — капуста й сіль, а як смачно, скільки поживних, корисних і цілющих речовин одержує наш організм протягом усієї зими! Колись восени господині шаткували капусту і квасили в діжках стільки, щоб вистачило до весни всій сім’ї.
Часом це був своєрідний ритуал — сходилися жінки по черзі одна до одної, шаткували в ночвах, наповнювали діжку за діжкою, співаючи та примовляючи. Найчастіше ж сама хазяйка вибирала певний день, всі домашні допомагали (або ж не заважали) і про цей саме час можна було сказати, що він рік годує.
А потім, коли капуста вкисала, вносили її в мисках з погреба — холодну, хрумку, сяючу — ставили на стіл, поливали олією, а з печі діставали печену картоплю. Вам вже хочеться скуштувати? То ж за роботу!